Sven Stevens

Alles over Fashion

Wat is een hoverboard?

3 min gelezen

Een hoverboard is simpel gezegd een plankje met links en rechts een wiel dat, door je gewicht te verplaatsen, naar voren of naar achteren gaat rijden. In werkelijkheid is het natuurlijk wel meer dan een plankje met twee wielen. Door de elektromotoren in de wielen, de nodige sensoren en software zoekt de plank zelf zijn evenwicht op. Door licht naar voren te hellen ga je dus naar voren rijden, door licht naar achteren te hellen ga je naar achteren. Door je gewicht naar links of recht te verplaatsen kun je een bocht nemen. Het is vergelijkbaar met de al jaren bestaande Segway. Die werkt op dezelfde manier maar is veel groter en heeft een soort stang  net boven heuphoogte waaraan je je vast kunt houden.

Waar kun je hoverboard kopen?

Toch is het een heel aantrekkelijk apparaat waarvan er sinds de marktintroductie veel verkocht zijn. Inmiddels zijn er ook verschillende webwinkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van hoverboards. De grote webwinkels en de grote electronica- en speelgoedketens verkopen ze ook. Je kunt dus vanuit je luie stoel een hoverboard kopen. Heb je zelf een video bekeken en ging je hart sneller kloppen dan is het goed om te weten waar je bij een hoverboard op moet letten  en wat je wel en niet mag.

Wat mag je met een hoverboard?

Het grootste verschil tussen een Segway en een hoverboard is dat je met een Segway wel de straat op mag. De Segway heeft de status van bijzondere bromfiets gekregen zodat je onder voorwaardes de openbare weg op mag. De belangrijkste is dat de Segway verzekerd moet zijn. Het hoverboard is een complete en totale buitencategorie die nooit aan de huidige goedkeuringseisen kan voldoen. Het is dus niet toegestaan om op stoep, fietspad of weg met een hoverboard te rijden. De boete van € 180,- is fors en bij het krijgen van een boete loop je ook het risico dat het hoverboard in beslag genomen wordt onder de noemer illegaal vervoersmiddel. De belangrijkste reden om er niet mee de weg op te gaan is wel dat je dan onverzekerd aan het verkeer deelneemt. Raak je betrokken bij een ongeluk dan is de kans groot dat je, los van de aanleiding van het ongeluk, aansprakelijk gesteld wordt voor de schade. Die schade kan, bij een serieus ongeluk, heel hoog oplopen en je in één keer financieel ruïneren.

 

Wat kun je met een hoverboard?

Hoverboards zijn leuk om te gebruiken en vrijwel iedereen heeft het berijden van een hoverboard  binnen een half uurtje oefenen onder de knie. Werk je in een groot kantoor met behoorlijke afstanden dan is een hoverboard ideaal voor het interne vervoer. Ook kun je ermee op eigen terrein rijden, maar voor de meeste mensen wordt dat dan een kort ritje. De hoverboards zijn heel betaalbaar met prijzen vanaf rond de € 175,- tot, voor de meer professionele modellen, rond de € 400,-. Ze hebben een snelheid van tussen de twaalf en twintig kilometer per uur en een actieradius van ongeveer twintig kilometer.